Programul de studii Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement are scopul de a pregăti specialişti pentru industria turismului și serviciilor hoteliere.
Calificarea obținută
Licenţiat în servicii publice
Limba de instruire
Romană, Rusă, Engleză, Franceză
Industria turismului reprezintă o parte integrantă a economiei mondiale, fiind considerată una dintre cele mai complexe industrii din lume.
Formarea profesională a cadrelor din turism impune utilizarea conceptului de transdisciplinaritate, care implică cunoaşterea fenomenului turistic prin conexiuni disciplinare. Complexitatea abordărilor în cadrul formării profesionale trebuie să permită specialiştilor posedarea cunoştinţelor si abilităţilor la nivelul cerinţelor actuale ale industriei turismului pe plan mondial. Prestaţia turistică impune cerinţe specifice în formarea cadrelor din domeniu, ceea ce implică o abordare holistică, netradiţională, în obţinerea continuă de abilităţi profesionale. Pregătirea cadrelor cu studii superioare la specialitatea Servicii Hoteliere , Turism şi Agrement în ASEM are o istorie de 20 de ani. Planurile de studii şi curricula universitară la specialitatea respectivă au fost consultate cu experţi străini în cadrul mai multor proiecte internaţionale realizate la catedra Turism şi Servicii Hoteliere din ASEM în perioada 2000-2020.
Programul de studii are scopul de a pregăti specialişti pentru activităţile de administrare şi conducere a întreprinderilor din industria hotelieră, a companiilor turoperatoare, a agenţiilor de turism, a stațiunilor de agrement.
Absolvenţii programului Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement sunt pregătiţi pentru organizarea, planificarea şi conducerea activităţii atât la nivelul întreprinderilor din industria turismului cât şi la nivel naţional: specialişti capabili să elaboreze politici şi strategii de dezvoltare economică durabilă a turismului, proiecte de amenajare turistică teritorială, documente normative din domeniul serviciilor hoteliere.
Absolvenţii îşi pot continua studiile la ciclul II de studii superioare – Masterat.
Calificarea obținută
Licenţiat în ştiinţe economice
Limba de instruire
Romană, Rusă, Engleză
Pe parcursul studiilor la specialitatea Merceologie şi comerţ, competențele profesionale se formează studiind următoarele discipline: Bazele merceologiei; Economia întreprinderilor de comerț; Standardizarea, metrologia și evaluarea conformității; Merceologia mărfurilor cerealiere, panificație, legume și fructe; Merceologia mărfurilor de uz casnic; Merceologia mărfurilor vestimentare; Merceologia mărfurilor socio-culturale; Marketing; Microbiologia, sanităria şi igiena mărfurilor; Sisteme informatice în comerț/ Tehnici de vânzări; Merceologia mărfurilor gustative și de cofetărie; Merceologia mărfurilor animaliere; Tehnologia și organizarea comerțului; Tehnologia și tehnica refrigerării/ Baza material tehnică a întreprinderii de comerț; Managementul calității mărfurilor, etc.
Absolvenţii acestei specialităţi vor avea pregătire specială pentru a studia şi analiza sortimentul de producere şi comercial al mărfurilor, formând în cadrul întreprinderii un sortiment conform reglementărilor legale și care să satisfacă necesitățile consumatorilor; de a organiza şi efectua aprovizionarea unităţilor comerciale cu mărfuri, comercializarea şi promovarea mărfurilor pe piaţă, precum şi păstrarea lor, de a estima și monitoriza nivelul calităţii mărfurilor pe toată durata aflării în întreprinderea de comerț și în perioada post-consum. Ei trebuie să posede un nivel înalt de pregătire profesională, competenţă, erudiţie şi cultură, operativitate, calităţi de întreprinzător.
Competenţele şi abilităţile formate la specialitatea Merceologie şi comerţasigură absolvenţilor oportunităţi de carieră compatibile cu profesia de merceolog – comerciant în toate întreprinderile de producere şi de comerţ din ţară.
Specialistul poate activa în calitate de: merceolog, comerciant, manager, specialist în certificarea mărfurilor, antreprenor, vânzător-consultant etc.
Absolvenţii ciclului I pot urma studii aprofundate în domeniul specialităţii sau altor domenii conexe la specializările propuse la ciclul II (studii superioare de masterat). Continuarea formării profesionale, pentru a obţine capacitatea de conducere, tinerilor specialişti li se oferă pregătire pentru activitatea merceologică în sfera comerţului şi producerii în cadrul serviciilor de marketing şi comerţ, întreprinderilor comerciale, de producere, prestare a serviciilor, instituţii de cercetări ştiinţifice, precum şi în aparatul altor organizaţii publice şi în sfera privată în funcţie de manageri ai reţelelor comerciale, directori comerciali, administratori în întreprinderile şi organizaţiile de comerţ, şefi de secţii, colaboratori ştiinţifici etc.
Calificarea obținută
Licenţiat în Tehnologii de fabricare şi prelucrare
Limba de instruire
Romană, Rusă
Specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are misiunea de a pregăti specialişti capabili să asigure conceperea şi industrializarea produselor alimentaţiei publice competitive pe piaţă fiind orientată spre:
Specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are drept obiectiv să formeze personalităţi integre şi competente profesional, pentru a face faţă cerinţelor actuale şi de perspectivă a forţei de muncă pe piața locală şi internaţională, care vor:
Deoarece specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are menirea de a pregăti specialişti pentru activităţi ce se referă la managementul întreprinderilor de alimentație publică, precum şi conducerii diferitor subdiviziuni ale organizaţiilor (de stat, privată sau mixtă).
Absolvenţii domeniul de formare sunt potenţialii antreprenori care vor crea locuri de muncă şi noi perspective în progresul socio-economic. Absolvenții au posibilitatea să execute o varietate de activități comerciale și manageriale, activând în calitate de:
Veți învăța să proiectați o unitate de alimentație publică cu toate încăperile componente și dotările cu utilaje, vase, ustensile.
Programul de studii pentru specialitatea: „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are ca scop formarea specialiștilor cu o pregătire universitară (ciclul I – Licență) pentru activități ce se referă la activitatea profesională în componenţa întreprinderilor alimentaţiei publice ce activează în domeniul Alimentației Publice.
Ciclul I, licenţă este axat pe formarea competenţelor-cheie generice şi specifice domeniului. În scopul consolidării cunoştinţelor teoretice şi dezvoltării abilităţilor practice. Disciplinele de bază al programului includ: Chimia neorganică și analitică; Chimia organică; Chimia fizică și coloidală; Merceologia produselor alimentare; Managementul alimentației publice; Microbiologia generală; Tehnologia produselor alimentare I, II, III; Tehnologia produselor de patiserie și cofetărie; Designul și estetica produselor de cofetărie; Organizarea servirii consumatorilor în UAP; Organizarea gestionării UAP; Proiectarea UAP etc.
Programul de studii prevede stagii de practică în anul II- practica tehnologică, anul III practica în producție și IV practica de licență (cu un stagiu de elaborare a tezei de licență în anul IV). Studenții specialității Tehnologia și Managementul Alimentației Publice au posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele acumulate la stagii de practică și peste hotare: Italia, România, Bulgaria, Turcia etc.
Facilitățile oferite studenților parteneriatele respective – ca ex. oferă anual 3 burse, acordă locuri de practică, organizează traininguri gratuite pentru studenți.