Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement

Merceologie şi Comerţ

Tehnologia şi Managementul Alimentaţiei Publice

Programul de studii Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement are scopul de a pregăti specialişti pentru industria turismului și serviciilor hoteliere.

Învățământ cu frecvență
Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020, 2021

Învățământ cu frecvență redusă
Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020, 2021

Calificarea obținută
Licenţiat în servicii publice

Limba de instruire
Romană, Rusă, Engleză, Franceză

Lista disciplinelor pentru programul de studii Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement

  1. Gestiunea resurselor turistice
  2. Tehnologia restaurantelor
  3. Businessul în turism
  4. Bazele serviciilor de agrement
  5. Urbanism comercial
  6. Tehnologii de turism

  1. Tehnologie hotelieră
  2. Gestiunea serviciilor de agrement
  3. Planificarea şi coordonarea turismului
  4. Turism internaţional
  5. Turism rural

Industria turismului reprezintă o parte integrantă a economiei mondiale, fiind considerată una dintre cele mai complexe industrii din lume.

Formarea profesională a cadrelor din turism impune utilizarea conceptului de transdisciplinaritate, care implică cunoaşterea fenomenului turistic prin conexiuni disciplinare. Complexitatea abordărilor în cadrul formării profesionale trebuie să permită specialiştilor posedarea cunoştinţelor si abilităţilor la nivelul cerinţelor actuale ale industriei turismului pe plan mondial. Prestaţia turistică impune cerinţe specifice în formarea cadrelor din domeniu, ceea ce implică o abordare holistică, netradiţională, în obţinerea continuă de abilităţi profesionale. Pregătirea cadrelor cu studii superioare la specialitatea Servicii Hoteliere , Turism şi Agrement în ASEM are o istorie de 20 de ani. Planurile de studii şi curricula universitară la specialitatea respectivă au fost consultate cu experţi străini în cadrul mai multor proiecte internaţionale realizate la catedra Turism şi Servicii Hoteliere din ASEM în perioada 2000-2020.

Programul de studii are scopul de a pregăti specialişti pentru activităţile de administrare şi conducere a întreprinderilor din industria hotelieră, a companiilor turoperatoare, a agenţiilor de turism, a stațiunilor de agrement.
Absolvenţii programului Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement sunt pregătiţi pentru organizarea, planificarea şi conducerea activităţii atât la nivelul întreprinderilor din industria turismului cât şi la nivel naţional: specialişti capabili să elaboreze politici şi strategii de dezvoltare economică durabilă a turismului, proiecte de amenajare turistică teritorială, documente normative din domeniul serviciilor hoteliere.

Absolvenţii îşi pot continua studiile la ciclul II de studii superioare – Masterat.

Programul de studii „Merceologie şi Comerţ”

Învățământ cu frecvență
Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020, 2021

Învățământ cu frecvență redusă
Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020, 2021

Calificarea obținută
Licenţiat în ştiinţe economice

Limba de instruire
Romană, Rusă, Engleză

Lista disciplinelor pentru programul de studii Merceologie şi Comerţ

  1. Bazele merceologiei;
  2. Economia unităţilor economice;
  3. Standardizarea, metrologia și evaluarea conformității;
  4. Merceologia mărfurilor cerealiere, panificație, legume și fructe;
  5. Merceologia mărfurilor de uz casnic;
  6. Merceologia mărfurilor vestimentare;
  7. Merceologia mărfurilor socio-culturale;

  1. Microbiologia, sanităria şi igiena mărfurilor;
  2. Merceologia mărfurilor gustative și de cofetărie;
  3. Merceologia mărfurilor animaliere;
  4. Tehnologia și organizarea comerțului;
  5. Tehnologia și tehnica refrigerării/ Baza material tehnică a întreprinderii de comerț;
  6. Managementul calității mărfurilor.

Pentru studenţii specialităţii Merceologie şi comerţ instituţia oferă:
  • formarea profesională necesară pentru activitatea comercială a întreprinderilor (firmelor) din toate sectoarele economiei naţionale;
  • posibilitatea formării abilităţilor şi competențelor de formare și gestionare a sortimentului mărfurilor din cadrul întreprinderii;
  • formarea capacităţilor specialistului de aplicare a cunoştinţelor teoretice şi abilităților practice în activitatea profesională etc.
Competenţe:

Pe parcursul studiilor la specialitatea Merceologie şi comerţ, competențele profesionale se formează studiind următoarele discipline: Bazele merceologiei; Economia întreprinderilor de comerț; Standardizarea, metrologia și evaluarea conformității; Merceologia mărfurilor cerealiere, panificație, legume și fructe; Merceologia mărfurilor de uz casnic; Merceologia mărfurilor vestimentare; Merceologia mărfurilor socio-culturale; Marketing; Microbiologia, sanităria şi igiena mărfurilor; Sisteme informatice în comerț/ Tehnici de vânzări; Merceologia mărfurilor gustative și de cofetărie; Merceologia mărfurilor animaliere; Tehnologia și organizarea comerțului; Tehnologia și tehnica refrigerării/ Baza material tehnică a întreprinderii de comerț; Managementul calității mărfurilor,  etc.

Absolvenţii acestei specialităţi vor avea pregătire specială pentru a studia şi analiza sortimentul de producere şi comercial al mărfurilor, formând în cadrul întreprinderii un sortiment conform reglementărilor legale și care să satisfacă necesitățile consumatorilor; de a organiza şi efectua aprovizionarea unităţilor comerciale cu mărfuri, comercializarea şi promovarea mărfurilor pe piaţă, precum şi păstrarea lor, de a estima și monitoriza nivelul calităţii mărfurilor pe toată durata aflării în întreprinderea de comerț și în perioada post-consum. Ei trebuie să posede un nivel înalt de pregătire profesională, competenţă, erudiţie şi cultură, operativitate, calităţi de întreprinzător.

Oportunităţile de angajare în câmpul muncii:

Competenţele şi abilităţile formate la specialitatea Merceologie şi comerţasigură absolvenţilor oportunităţi de carieră compatibile cu profesia de merceolog – comerciant în toate întreprinderile de producere şi de comerţ din ţară.

Specialistul poate activa în calitate de: merceolog, comerciant, manager, specialist în certificarea mărfurilor, antreprenor, vânzător-consultant etc.

Domeniile de activitate a specialistului sunt:
  1. întreprinderile de comerţ;
  2. întreprinderile de producere, aprovizionare şi achiziţie de stat,
  3. burse marfare;
  4. activitatea de întreprinzător.

Absolvenţii ciclului I pot urma studii aprofundate în domeniul specialităţii sau altor domenii conexe la specializările propuse la ciclul II (studii superioare de masterat). Continuarea formării profesionale, pentru a obţine capacitatea de conducere, tinerilor specialişti li se oferă pregătire pentru activitatea merceologică în sfera comerţului şi producerii în cadrul serviciilor de marketing şi comerţ, întreprinderilor comerciale, de producere, prestare a serviciilor, instituţii de cercetări ştiinţifice, precum şi în aparatul altor organizaţii publice şi în sfera privată în funcţie de manageri ai reţelelor comerciale, directori comerciali, administratori în întreprinderile şi organizaţiile de comerţ, şefi de secţii, colaboratori ştiinţifici etc.

Programul de studii “Tehnologia şi Managementul Alimentaţiei Publice“

Învățământ cu frecvență
Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020, 2021

Învățământ cu frecvență redusă
Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020, 2021

Calificarea obținută
Licenţiat în Tehnologii de fabricare şi prelucrare

Limba de instruire
Romană, Rusă

Lista disciplinelor pentru programul de studii Tehnologia şi Managementul Alimentaţiei Publice

  1. Economia întreprinderii alimentației publice;
  2. Fundamentele conservării;
  3. Merceologia produselor alimentare;
  4. Standardizarea, metrologia și evaluarea conformității;
  5. Fundamentele proceselor tehnologice în unitățile de alimentație publică;
  6. Microbiologia generală;
  7. Tehnologie culinară I, II, III;
  8. Operații unitare în industria alimentară;
  9. Igiena și sanitaria în unitățile alimentației publice;
  10. Microbiologia produselor alimentare;
  11. Falsificarea mărfurilor și metode de identificare;
  12. Alimentația curativă și de profilaxie;
  13. Utilaj frigorific;
  14. Fundamentele nutriției umane;

  1. Tehnologia produselor de patiserie și cofetărie;
  2. Designul și estetica produselor de cofetărie;
  3. Utilaj tehnologic;
  4. Produse de catering;
  5. Managementul calității alimentelor;
  6. Toxicologia și securitatea alimentară;
  7. Controlul și asigurarea calității în unitățile alimentației publice;
  8. Proiectarea tehnologică a unităților de alimentației publică;
  9. Organizarea deservirii în unitățile de alimentație publică;
  10. Organizarea și gestiunea în unitățile alimentației publice;
  11. Arhitectura și construcția unităților de alimentație publică;
  12. Protecția muncii;
  13. Oenologie;
  14. Gastronomie internațională

Specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are misiunea de a pregăti specialişti capabili să asigure conceperea şi industrializarea produselor alimentaţiei publice competitive pe piaţă fiind  orientată spre:

  • promovarea şi valorificarea tehnologiilor moderne în alimentaţia publică;
  • elaborarea şi promovarea noilor produse alimentare;
  • asigurarea unui design contemporan al produselor;
  • organizarea proceselor de producţie şi de deservire a consumatorilor;
  • asigurarea securităţii şi inocuităţii produselor alimentaţiei publice.

Specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are drept obiectiv să formeze personalităţi integre şi competente profesional, pentru a face faţă cerinţelor actuale şi de perspectivă a forţei de muncă pe piața locală şi internaţională, care vor:

  • conştientiza importanţa practicării unor activităţi eficiente şi eficace în viaţa profesională şi cea cotidiană;
  • forma şi dezvolta competenţele necesare pentru autorealizare şi obţinerea succesului în activitatea profesională şi afaceri;
  • acumula un stoc de cunoştinţe şi crea valoare academică adăugată în domeniul dat care v-a servi drept bază pentru dezvoltarea personală şi profesională.
De ce să alegi specialitatea…?

Deoarece specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are menirea de a pregăti specialişti pentru activităţi ce se referă la managementul întreprinderilor de alimentație publică, precum şi conducerii diferitor subdiviziuni ale organizaţiilor (de stat, privată sau mixtă).

Absolvenţii domeniul de formare sunt potenţialii antreprenori care vor crea locuri de muncă şi noi perspective în progresul socio-economic. Absolvenții au posibilitatea să execute o varietate de activități comerciale și manageriale, activând în calitate de:

  • Metr d`hotel/ administrator
  • Tehnolog în departamentul Alimentației Publice
  • Șef de producere
  • Inginer tehnolog la instituţiile, firmele de proiectare
  • Laborant tehnolog în cadrul laboratoarelor tehnologice
  • Asistent de cercetare în domeniul alimentaţiei publice
  • Absolvind această specialitate veți fi capabil să:
  • Elaborați diverse tipuri de meniuri, programe de producere pentru fiecare secţie şi tip de întreprindere, să asigurați calitatea produselor culinare, să organizați diverse banchete de protocol şi neoficiale, să dirijați procesele tehnologice a diverselor grupe de preparate culinare să daţi savoare oricărui fel de mâncare, de la supe şi garnituri până la dulciuri și produse de cofetărie patiserie.
  • Veţi descoperi nu doar secretele gastronomiei moldovenești, ci şi aromele și gusturile inedite din bucătăria internațională.
  • Veţi afla mai multe şi despre pregătirea unor mese speciale cu prilejul sărbătorilor sau altor evenimente.
  • Veți face cunoștință cu caracteristicile merceologice ale produselor alimentare
  • Veţi cunoaște principiile alimentației dietetice și de profilaxie.

Veți învăța să proiectați o unitate de alimentație publică cu toate încăperile componente și dotările cu utilaje, vase, ustensile.

Descrierea programului

Programul de studii pentru specialitatea: „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” are ca scop formarea specialiștilor cu o pregătire universitară (ciclul I – Licență) pentru activități ce se referă la activitatea profesională  în componenţa întreprinderilor alimentaţiei publice ce activează în domeniul Alimentației Publice.

Ciclul I, licenţă este axat pe formarea competenţelor-cheie generice şi specifice domeniului. În scopul consolidării cunoştinţelor teoretice şi dezvoltării abilităţilor practice. Disciplinele de bază al programului includ: Chimia neorganică și analitică; Chimia organică; Chimia fizică și coloidală; Merceologia produselor alimentare; Managementul alimentației publice; Microbiologia generală; Tehnologia produselor alimentare I, II, III; Tehnologia produselor de patiserie și cofetărie; Designul și estetica produselor de cofetărie; Organizarea servirii consumatorilor în UAP; Organizarea gestionării UAP; Proiectarea UAP etc.

Programul de studii prevede stagii de practică în anul II- practica tehnologică, anul III practica în producție și IV practica de licență (cu un stagiu de elaborare a tezei de licență în anul IV). Studenții specialității Tehnologia și Managementul Alimentației Publice au posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele acumulate la stagii de practică și peste hotare: Italia, România, Bulgaria, Turcia etc.

Parteneri ai programului

Facilitățile oferite studenților parteneriatele respective – ca ex. oferă anual 3 burse, acordă locuri de practică, organizează traininguri gratuite pentru studenți.

  • Contract de colaborare în cadrul Proiectului “Europa 3000” desfășurat în Italia Centro di formazione professionale alberghiero/casargo, APAF – Agenzia provincial attivita formative. Oferă anual locuri de practică  în perioada estivală a anului în restaurantele din hoteluri prestigioase din Italia
  • Asociaţia Culinarilor Catering Moldova.
  • Bar contract SRL
  • Harap Alb SRLTucano Cofee SRL
  • EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY
  • Creavita SRL.
  • AeroFood.